Road Racing 05.05.2016

Ajo: ”MotoGP-luokka ei ole koskaan ollut haaveeni”

Aki Ajon johtama Ajo Motorsport on aloittanut kauden 2016 upeasti. Brad Binder johtaa Moto3-luokkaa ja Johann Zarco on kolmantena Moto2-luokassa, jossa suomalaistalli debytoi viime vuonna vieden samalla luokan maailmanmestaruuden. Mutta millaista on elämä tien päällä yli 200 vuorokautta vuodessa ja kuinka kauan Ajo jaksaa jatkaa roolissaan?

Aika rientää, edessä ja takana olevien autojen jono on loputon, Aki Ajo katsoo kelloaan. Hän tulee myöhästymään Le Mansin varikolle kuudeksi sovitusta palaveristaan. Liikenne Pariisin Charles de Gaulle lentokentän tuntumassa on niin ruuhkainen, että takana on lähes kaksi tuntia ajoa, mutta vain muutama hassu kilometri. Tilanne ei kuitenkaan ole uusi Ajolle. Hän kun on yli 200 vuorokautta vuodessa tien päällä. Pariisin ruuhkat ovat tuttu juttu, ja joka vuosi hän päättää seuraavan kerran valita junan Le Mansiin. Nytkin hän muisti tuon päätöksen saatuaan vuokra-auton avaimet käteensä. Muisti ei aina pelaa normaalilla tavalla. Sen ymmärtää vain ihminen, joka elää Ajon tyylistä elämää. Usein saavuttuaan lentokentälle, suomalaisella tallipäälliköllä ei ole mitään ideaa, millä kentällä hän on. Epätoivoisesti hän etsii tietoa lentolipusta, koska eihän sellaista nyt kaverilta kehtaa kysyä. Moto3- ja Moto2-sarjojen huipputiimejä johtavan henkilön odottaisi edes tietävän, missä maassa hän kulloinkin on.

Moto2-luokassa Ajo Motorsportin Johann Zarco on tällä hetkellä 56 pisteellään sijalla kolme, 16 pisteen päässä luokkaa johtavasta Saksan Sam Lowesista. Kuva: Ajo Motorsport

Moto2-luokassa Ajo Motorsportin Johann Zarco on tällä hetkellä 56 pisteellään sijalla kolme, 16 pisteen päässä luokkaa johtavasta Saksan Sam Lowesista. Kuva: Ajo Motorsport

Aki Ajo on tehnyt suomalaista moottoriurheiluhistoriaa. Takana on varsinainen tuhkimotarina, jonka menestyksen hedelmät ovat nyt kaikkien nähtävillä. Kaudesta on ajettu ennen Le Mansin osakilpailua neljä. Viime vuodeksi tiimiin siirtynyt Etelä-Afrikan Brad Binder johtaa Moto3-luokkaa ylivoimaisesti. Moto2-luokassa viime vuonna debytoinut talli on kolmantena ranskalaisen Johann Zarcon kanssa. Takana on neljä maailmanmestaruutta, nimekkäitä kuskeja aina Marc Marquezista lähtien sekä niin monta osakilpailuvoittoa, ettei Ajokaan ole ihan varma määrästä.

– Moto2-luokassa alku olisi voinut mennä vähän paremminkin, mutta tietysti viime vuoden mestaruuden jälkeen sen tiesi, että ei se tule helppoa olemaan. Paineet ja ennakko-odotukset mestaruuden jälkeen ovat aina erilaiset. Mutta ihan hyvin sekin on lähtenyt käyntiin. Moto3 taas on alkanut ehkä jopa yli odotusten. Johdetaan mukavasti sarjaa ja Binder otti ekan voittonsa viime kisassa, niin ei voi valittaa yhtään.

Brad Binder johtaa Moto3-luokkaa neljän osakilpailun jälkeen 77 pisteellä. Toisena olevalla Jorge Navarrolla kasassa on 62 pistettä. Kuva: Ajo Motorsport

Brad Binder johtaa Moto3-luokkaa neljän osakilpailun jälkeen 77 pisteellä. Toisena olevalla Jorge Navarrolla kasassa on 62 pistettä. Kuva: Ajo Motorsport

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, että suomalaistalli nähtäisiin tulevaisuudessa kuninkuusluokassa. Näihin suunnitelmiin Ajo kuitenkin suhtautuu suurella varauksella.

– MotoGP-luokka ei ole ikinä ollut minulle mikään haave. Se, että ollaan sarjassa mukana, on tärkeä meidän koko toiminnalle. Mutta se, että onko siellä MotoGP-luokassa mukana, en näe sille kauheasti merkitystä. Se tuo omat riskinsä ja omat vaikeutensa. Me ollaan voitettu paljon viime vuosina ja siitä täytyisi pystyä pitämään kiinni. Yksityistiiminä voittaminen taas MotoGP-luokassa on aika vaikeaa, koska konsepti on erilainen.

Entä kuinka kauan Ajo vielä jaksaa istua Pariisin ruuhkissa, lentää maasta ja aikavyöhykkeestä toiseen ja potea jatkuvaa väsymystä. Näkeekö hän itsensä näissä hommissa vielä reilun kymmenen vuoden kuluttua?

– En todellakaan näe! Kyllähän tämä on elämäntapa ja varmaan jollainlailla, niin kauan kuin terveyttä riittää haluaa olla mukana motorsportissa, mutta ihan näin intensiivisesti ei. Etenkin viime vuodet on ollut aika kova vauhti. Rehellisesti sanottuna, ihan lähivuosina täytyy keskittää asioita ja tehdä vähän kapeammalla sektorilla, Aki toteaa vilkaisten kelloaan. 

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing