Motocross 21.02.2019

6-vuotias Iina ahkeroi kolmessa eri moottoriurheilulajissa

IIna ja uusi KTM SX 50 -crossipyörä. Kuva: Jari Suikkanen

Imatran moottorikerhoa ja Saimaan kartingia edustava Iina Suikkanen aloitti moottoriurheilun harrastamisen Polaris Outlaw 90 mönkijällä 4-vuotiaana. Hän pääsi pienen omatoimisen harjoittelun jälkeen Imatran moottorikerhon crossikouluun poikkeusluvalla mönkijällä 5-vuotiaana.

Iina ajoi kesän 2017 crossikoulussa ja jatkoi kevättalvella 2018 hallissa. Elokuussa 2017 Iina sai moottorikerholta lainaksi Blata minimoton, jolla hän ajoi ahkerasti Saimaan kartingin radalla Imatralla. Samalla liityimme Saimaan kartingiin ja Iina kävi kokeilemassa myös kartingia kerhoiltaisin muutaman kerran.

Minimotoa syksyllä 2017

Hankimme syksyllä 2017 Husqvarna CR 50 motocrosspyörän ja ostimme minimotoharrastuksen kautta tutuksi tulleelta Teemu Klemetiltä pyörään 10 tuuman supermotovanteet. Iina ehti vielä syksyllä ajaa kartingradalla ja huonommilla ilmoilla ajaminen suoritettiin motocrossradan läheisyydessä olleella tasaisella alueella. Pyörän hallinnan opettelu oli tärkeää. Klemetin omille pojille 50-kuutioiset pyörät olivat jääneet pieniksi ja Teemu antoi motovanteiden mukana nastarenkaat. Asensin lumien tultua piikkipyörät alle ja Imatran moottoriratojen vieressä on pieni lampi, johon Teemu oli tehnyt jääradan. Pääsimme molemmat ajamaan siellä helmi-maaliskuun. Yhteensä 14 kertaa.

Ensitesti Husqvarna CR 50 moottoripyörällä

Kevät 2018 tuli aikaisin ja ilma lämpeni nopeasti. Huhtikuun puolenvälin jälkeen Iina pääsi kartingradalle pikkuisella supermotollaan. Kävimme ahkerasti ajamassa koko pitkän kesän. Myös hiljaiseloa elänyt minimoto sai uusia harrastajia ja ajokavereita oli parhaimmillaan neljä.

ATV-crossi

Kilpailukokemusta oli hyvä saada jo nuorena, ja pisimpään jatkuneesta lajista oli paras aloittaa. Iina ajoi Quad Racing Finland ry:n ensimmäisessä osakilpailussa vain viisivuotiaana kaksi erää ja molemmissa sijoitus oli toinen. Päätimme ajaa koko sarjan. Seuraava osakilpailu oli Siilinjärvellä ja Iina oli täyttänyt 6 vuotta. Erien yhteenlaskettu tulos oli kolmas. Kolmas osakilpailu oli Tampereella ja se jäi samaan aikaan järjestetyn Imatranajon väliin. Neljäs kilpailu oli Orimattilassa yhteistuloksella kolmas ja viimeinen Kokemäellä, jonka tulos oli neljäs. Kokonaissijoitus sarjassa oli toinen. Iinalla oli ajokkina kaupasta uutena ostettu ja kokoajan vakiokuntoisena ollut Polaris Outlaw 90, vaikka säännöt sallivat alle 150-kuutioiset crossimönkijät.

Karting

KymiCupin Imatran osakilpailu. Kuva: Nina Huuhtanen

Iina kävi kesällä 2018 Saimaan kartingin kerhoilloissa ja kerhon puheenjohtaja Simo Varis houkutteli meidät kokeilemaan kilvanajoa myös kartingissa. Kerholta Iina sai auton lainaksi ja alkukesällä 2018 kerho järjesti harjoituksia tulevia kilpailuja varten. Heinäkuussa 2018 oli KymiCupin Imatran osakilpailu ja kuusivuotias Iina joukon toiseksi nuorin osallistuja. Sijoitus oli 13. ja kaikkiaan osallistujia oli 15. Syksyllä hankimme oman auton ja Iina ehti ajaa 12 kertaa.

Motocross

Iina (vas.) harjoittelemassa Lohjan seudun moottorikerhon kanssa.

Syksyllä mietimme kesän 2019 lajeja. Kolmea moottoriurheilulajia ei voi taloudellisesti, eikä ajallisesti enää harrastaa, joten päätimme luopua mönkijästä. Vakiokuntoisella ei voi ajaa voitosta, se oli myytävä joka tapauksessa. Iina jatkoi crossikoulua hallissa ja kertoi tykkäävänsä siitä kovasti. Muutaman ajokerran jälkeen hallissa oli esittelytilaisuus, jossa oli koeajettavana KTM:n crossimallisto. Tuon tilaisuuden jälkeen vaihdoimme Husqvarnan uuteen KTM SX 50 -crossiin. Iina ajaa sillä nyt hallissa ja hankimme toiset vanteet joihin asensimme piikkipyörät jäällä ajoa varten. Kesäksi on tilattu supermotovanteet ja näin yhdellä pyörällä voi renkaat vaihtamalla ajaa kolmea eri lajia.

Junior Winter Challenge Imatralla

Tulevana viikonloppuna 23.-24.2.2019 noin 70 nuorta motocrosskuskia ympäri Suomen, Venäjältä ja Baltiasta ajavat kisaa 24MX Junior Winter Challenge-tapahtumassa. Ikähaitari kuljettajilla on 5-15v ja moni erityisesti pienimmistä 50cc-kuskeista ajavat nyt vasta ensimmäisiä oikeita kisalähtöjään. Mukana on myös muutama taitava tyttökuski. Imatran Moottorikerhon omat crossikoululaiset ovat mukana mahtavalla edustusjoukkueella.

Myös Iina valmistautuu nyt tulevan viikonlopun Junior Winter Challenge tapahtumaan. Viime viikonloppuna hän oli harjoittelemassa Lohjan seudun moottorikerhon kanssa ja pääsi testaamaan Suomen nopeimpien kuljettajien vauhtia. Maanantaina oli Imatran moottorikerhon harjoitukset, harjoitusluontoiset aika-ajot ja muutaman kierroksen kilpailuerät. Aika-ajot Iina kiersi nopeiten, ensimmäisessä lähdössä hän oli toinen ja toisen lähdön Iina voitti. Tavoitteekseen Iina mainitsee JWC:ssä päästä palkintopallille. Tavoitteet pitää tietysti olla korkealla, mutta isän mielestä hyvä ja ehjä suoritus riittää.

Vapaat harjoitukset ajetaan aamupäivällä ja kisaerät alkavat lauantaina klo 14. Sunnuntain kisaerät aloitetaan klo 13 alkaen non-stop-lähtöinä.

Katsojille vapaa pääsy. Tervetuloa tutustumaan lajiin ja kannustamaan oman kylän tyttöjä ja poikia ja tietysti kaikkia muitakin. (Lähde Mervi Mäntykoski, Facebook)

Teksti: Jari Suikkanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross