Ralli 20.05.2018

Nordgrenin epäonni Portugalissa jatkui – ”turhauttavaa!”

Juuso Nordgrenin lauantai ei sujunut toivotulla tavalla. Kuva: Peter Thul

Škodan tehdastiimissä ajavan Juuso Nordgrenin taival Portugalin MM-rallin WRC2-luokassa on ollut opettavainen. Vauhti on ollut hyvää, mutta rengasrikot hankaloittivat menoa lauantainakin.

Perjantain jälkeen Nordgren oli luokassaan sijalla yhdeksän lähes kolme minuuttia kärkeä perässä. Lauantai lähti kuitenkin hyvin käyntiin ja päivähuoltoon tultaessa nuorukainen oli pystynyt nousemaan jo seitsemänneksi. Tauon jälkeen nousu jatkui ja parhaimmillaan Nordgren oli luokassaan kuudentena.

– Aamu meni hyvin ja ajettiin aika varmasti pätkät läpi, mutta täällä on näköjään ihan sama miten ajaa, kun rengasrikkoja tulee väkisinkin, Nordgren summasi päiväänsä.

Päivän viimeistä edellisellä pätkällä Nordgrenin ja kartanlukija Tapio Suomisen oli pysähdyttävä erikoiskokeelle vaihtamaan tyhjentynyt rengas.

– Mielelläni muuttaisin jotain omassa tekemisessäni, jos vain tietäisin mistä epäonni johtuu, Nordgren sanoi harmissaan.

Kaksi minuuttia EK:n pohja-ajasta jäänyt Nordgren putosi takaisin yhdeksänneksi. Tilanteet eivät suinkaan loppuneet tähän, vaan päivän viimeisellä erikoiskokeella kaksikolta puhkesi jälleen rengas.

– Reilut kuusi kilometriä ennen maalia meni rengas, mutta ajettiin tyhjällä kumilla loppuun saakka. Yllättävän hyvin aika tuli siihen nähden, Nordgren kertoo.

Yhdestä tyhjästä renkaasta huolimatta Nordgren oli 37,6 kilometrisen EK:n kolmanneksi nopein jääden pohjat ajaneesta tallikaveristaan Pontus Tidemandista reilut 18 sekuntia. Yötauolle tultaessa Nordgren oli jälleen kivunnut sijalle kuusi.

– Paljon tapahtuu muillekin, mutta eivät ne kärkikuskit ole mitään “hannuhanhia”. Kyllä he ovat siellä ihan syystä, Nordgren huomautti.

Vaikka rengasrikkojen määrä onkin jo lähinnä absurdi, Nordgren tietää, että töitä on tehtävä myös kisan jälkeen.

– Pitää analysoida, mistä rengasrikot johtuvat. Auton incar-videoita katsotaan tarkkaan, jos sieltä selviää jotain. Meillä on joka kerralla puhjennut eri rengas; eilen meni oikea etu- ja takarengas ja tänään vastaavasti vasemmalta puolelta samat, karkkilalainen sanoo.

– Ei mitään tietoa, miten ne ovat menneet. Jos olisi joku selkeä ajovirhe, että linja olisi mennyt leveäksi tai leikannut liian ahnaasti, ymmärtäisin kyllä rengasrikot, mutta nyt tilanne lähinnä turhauttaa.

Kartanlukija Tapio Suominen kuitenkin muistuttaa, että huonomminkin voisi mennä.

– Tämä on meille hyvää oppia, miten täällä pitää ajaa. Vaikka renkaita menee, olemme kuitenkin päässeet ajamaan varsin hyviä pätkäaikoja ja sitä kautta saaneet tärkeää kokemusta. Vauhtimme on ollut kilpailukykyistä muihin, Suominen tiivistää.

Kärjessä viimeiseen päivään lähtee Tidemand, josta Nordgren on jäänyt neljä minuuttia. Sunnuntaina rallissa ajetaan vielä viisi erikoiskoetta.

– Huomenna on hyviä ja selkeitä pätkiä, joten yritetään ajaa jälleen ehjä päivä, Nordgren päättää.

Portugalin MM-rallin WRC2-luokan tilanne EK 15/20:

1. Pontus Tidemand – Jonas Andersson Škoda Fabia R5 3.29.22,7
2. Łukasz Pieniążek – Przemysław Mazur Škoda Fabia R5 +1.19,4
3. Stéphane Lefebvre – Gabin Moreau Citroën C3 R5 +2.07,7
4. Pierre-Louis Loubet – Vincent Landais Hyundai i20 R5 +2.15,8
5. Hiroki Arai –  Glenn Macneall Ford Fiesta R5 +2.54,2
6. Juuso Nordgren – Tapio Suominen Škoda Fabia R5 +4.05,6

Teksti: Joni Vainio

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli