Rallicross 03.09.2018

16-vuotias Sami-Matti Trogen toiseksi Ranskan MM-rallicrossin RX2-luokassa

Vasemmalla Trogen, keskellä Eriksson ja oikealla De-Ridder. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Sami Matti Trogen saavutti jälleen yhden rajapyykin matkalla rallicrossin huipulle, nousu palkintokorokkeelle Ranskan Loheacissa oli uran ensimmäinen RX2-luokassa.

16-vuotiaan lohjalaisen loistava vire sai alkunsa jo Kanadan osakilpailusta, jossa Trogen ajoi uudella autolla ja saavutti uransa ensimmäisen finaalipaikan, lopputuloksena oli viides sija. Kanadan jälkeen vuorossa oli kaksi RX Academyn kilpailua Suomessa, joissa molemmissa Trogen oli ykkönen ja nousi sarjan johtoon. Vahva meno jatkui Ranskassa.

– Kanadassa minua odotti uusi auto, joka osoittautui heti luotettavaksi ja nopeaksi. Se nosti omaa ajofiilistä ja pääsin siellä finaaliin. RX Academyn kisoista saadut voitot taas nostivat itseluottamusta, ne tulivat hyvään saumaan, Trogen kertoo.

Rallicross on maailmanlaajuisesti suuressa suosiossa. Ranska ei tee tässä poikkeusta, 600 asukkaan Loheac täyttyi kymmenistä tuhansista faneista. Kilpailun alla kylän kaduilla oli karnevaalitunnelmaa, kun kuljettajat kiertivät avoautojen kyydissä fanien keskellä, kuulumisia vaihdettiin ja nimikirjoitukset olivat kuumaa tavaraa. Viikonlopusta huokui rakkaus rallicrossiin.

– Oli mahtava tunnelma kiertää fanien keskellä. Siitä se kisaviikonloppu lähtee toden teolla käyntiin ja koko porukan fiilis kohoaa, kun kadut ovat aivan täynnä hurraavia ihmisiä.

Kilpailuun lähdettäessä keskittyminen oli terävöitetty itse pääasiaan, ajamiseen. Trogenin hyvän vauhdin ja onnistumisen takaa löytyy toimiva tiimi. Set Promotion -talli laittoi auton iskuun ja suunnitteli kilpailuun toimivan taktiikan.

– Erien jälkeen tarkistettiin muun muassa että pyöränkulmat olivat kunnossa, ja talli teki onnistuneen rengastaktiikan kisaan, pääsin hyvillä kumeilla finaaliin.

Alkuerien jälkeen Trogenin sijoitus oli viides kuten Kanadassakin, semifinaalin lähtöpaikka oli toisesta rivistä.

– Startti oli hyvä, pääsin heti toiseksi ja ajoin sarjakakkosen Guillaume De-Ridderin perässä maaliin, kaikki sujui hyvin.

Sami-Matti Trogen on löytänyt vauhtinsa. Kuva: Jan Kåre Rafoss

Finaalien alla tunnelma radalla sähköistyi, tiukkaan pakattu katsomo pidätti hengitystään ja räjähti huutomyrskyyn, kun autot syöksyivät radalle. Trogen sai huonon lähdön ja putosi viimeiseksi, tässä vaiheessa osa kannattajista raapaisi baskerin päästään ja tallasi sitä Loheacin hiekkaan, mutta sitten alkoi Trogenin show.

– Finaaliin lähdin keskirivin ulkoradalta. Startti oli vähän huono ja tipuin viimeiseksi, mutta ohitin seuraavassa mutkassa kaksi ja rupesin ajamaan kärkikuskeja kiinni. Pari kaveria meni siitä edeltä lisälenkille, joten jatkoin kisaa johtavan Henrik Krogstadin perässä. Menin viimeisellä kierroksella lisälenkille, ulostulossa näin kun edelle päässyt Krogstad rupesi pyörähtämään ja jouduin vähän katsomaan mihin suuntaan se auto siitä oikein lähtee. Tuli kunnon hässäkkä, meitä oli kolme ihan nipussa. Siinä tilanteessa De-Ridder yritti sisältä ohi mutta paiskautui hiekalle, minä pysyin radalla ja samassa oltiinkin jo maalissa. Oli upea fiilis kun ruutulippu liehui!

Trogen on nyt ajanut viisi RX2-luokan osakilpailua. Vaikean alkun jälkeen  tulleet finaalipaikat ovat olleet debyyttikauttaan nelivetoisella ajavalle Trogenille maistuvia.

– Oli hieno viikonloppu, vauhti oli koko ajan hyvä. Startitkin olivat paikotellen hyviä, mutta niitä pitää vielä parantaa. Tiimille iso kiitos, he tekivät tarkkaa työtä koko kisan ajan. Lähetän kiitokset myös Suomesta tulleille kannattajille, jotka olivat paikalla, nyt sain tarjota heillekin jännitystä, Trogen päättää.

Kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Etelä-Afrikassa marraskuussa.

Finaalin tulokset:

1) Oliver Eriksson Ruotsi
2) Sami-Matti Trogen
3) Guillaume De-Ridder Belgia
4) Conner Martell USA
5) Sondre Evjen Norja
6) Henrik Krogstad Norja

Teksti: Toni Lönnroos / Sami-Matti Trogenin Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross