Jääspeedway 04.01.2019

14-vuotias Atte Suolammi seuraa sukunsa miesten jalanjälkiä ratalajeihin “Todella potentiaalinen ajaja”

Atte Suolammi edessä Mikko Jetsosen järjestämällä harjoituspäivällä Suonenjoella. Kuva: Timo Eronen

Veri on vettä sakeampaa, sanoo vanha sanonta. Atte Suolammin kohdalla se varmasti pitää paikkaansa, mikäli oman suvun perinteitä on uskominen. 14-vuotiaan Aten suvun miehet ovat ajaneet ratalajeja aina 40-luvulta alkaen. Reino Sinkkonen, Aten isoisoisä voitti vuonna 1950 maaradalla ja jääspeedwayssa luokan 350 cc mestaruudet. Isoisä Timo Sinkkonen, kilpaili ratalajeissa vuosien 1964-2001 aikana. Timo saalisti jääspeedwaystä neljä kertaa SM-hopeaa ja kerran pronssia. Aten isä, Tommi Suolammi on kilpaillut jääspeedwayn parissa 2000-luvun alkupuolelta asti.

Atte on harrastanut motocrossia aiemmin jo useamman vuoden ajan, joten moottoriurheilu ei ole ollut hänelle vierasta missään vaiheessa. Aten isä kysyi kerran kiinnostaisiko häntä kokeilla jääspeedwaypyörää. Kokeilu onnistui hyvin, joten jatkoa on seurannut kuluvan kauden aikana.

Itsenäisyyspäivän aikoihin Ylitorniolla järjestetylle harjoitusleirille Atte sai erityisluvan osallistumiseen Suomen Moottoriliitolta. Ylitorniolla paikalla olleet pistivät välittömästi huomioon nuoren miehen kyvyt miehisessä lajissa. Leirillä ajettiin harjoituksia eräänlaisen tasoituskaavion mukaan. Voittaja erästä meni jatkoon, toiseksi tullut ajoi muiden erien toiseksi sijoittuneiden kanssa ja niin edelleen. Atte ei kuvia kumarrellut, vaan nappasi välittömästi neljä erävoittoa.

Atte Suolammi edesmenneen ukkinsa Timo Sinkkosen vanhassa nahkapuvussa. Kuva: Timo Eronen

Menneenä viikonloppuna jääspeedway-miehet kokoontuivat Suonenjoelle, jonne Mikko Jetsonen oli järjestänyt neljä rataa kotirantaansa. Ajopäivä oli harjoitusta neljä-miehisin erin.

– Olen saanut hyvän vastaanoton jääspeedwaymiesten parissa, lähes jokaiselta on tullut neuvoja ajamisen suhteen. Olen kokeillut niitä ja poiminut niistä ne, jotka parantaa vauhtia. Tällä hetkellä ajan makaavalla moottorilla varustettua VT-pyörää. Olen kokeillut myös pystysylinterisellä ajamista, mutta VT on paljon rauhallisempi ajaa, joten pysyn varmaan siinä ainakin aluksi. Ajokertoja on tällä hetkellä kasassa kahdeksan, niihin on luettu niin ensikokeilut kuin Ylitornion leirikin. Ajan jääspeedwaytä niin pitkään kun se on kivaa, kommentoi Atte Suonenjoen leirin jälkeen.

Allekirjoittanut oli paikan päällä kuvaamassa ajoja ja omat huomiot nuoresta miehestä voisi kuvailla jotenkin näin: – Ehdottoman lahjakas kaveri, harvoin olen nähnyt tuollaisia suorituksia ajomäärään nähden. Todella potentiaalinen ajaja, hieman röyhkeyttäkin havaittavissa radalla, toisaalta kokemuksen puute näkyi välillä yliyrittämisenä. Nuori mies, jonka annettava kehittyä lajin pariin rauhassa, vuosia on tulossa vielä. Tällaisia kavereita jääspeedway tarvitsee, hattua nostan.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway