Speedway 20.11.2016

13-vuotias Viljam Lappi on nuori speedway-lupaus

Viljam Lappi vauhdissa minispeedway-pyörällään. Kuva: Lea Häyrinen.

Viljam Lapin speedway-kipinä syttyi muutama vuosi sitten, kun hän oli harjoittelemassa motocrossia Varkauden radalla. Samaan aikaan ajamassa olivat myös  Mustosen veljekset Appe ja Jesse harjoittelivat, joita seurattuaan Viljam totesi isälleen, että olisi mukava varmaan kokeilla tuota joskus.

Innoituksen seurauksena isä soitti Aake Mustoselle ja kysyi koeajomahdollisuutta, joka järjestyikin jo seuraavalle keskiviikolle. Lapin otteet tekivät välittömästi vaikutuksen paikalla olleisiin ja lajia pidempään seuranneisiin katsojiin. Varkaus Racing Team oli saanut uuden lupauksen.

Speedway-testin jälkeen Lapin motocross-pyörä myytiin autotalliin ilmestyi ensimmäinen minispeedway-pyörä. Harjoittelu jatkui Varkauden radalla, jossa valmentajina toimivat Mustosen veljekset.

Viime vuonna Lappi osallistui ensimmäistä kertaa varsinaiseen kilpailuun Hyvinkäällä. Aluksi hän oli varamiehenä, mutta nousi sieltä varsinaiseen kilpailuun ja kahteen elämänsä ensimmäiseen starttiin. Tuloksina upeasti niin ikään elämän ensimmäinen erävoitto ja toisessa lähdössä kaatuminen. Laji näytti nuorelle miehelle heti kättelyssä molemmat puolensa.

Kulunut vuosi 2016 oli Lapille ensimmäinen kokonainen kilpailukausi minispeedwayssä. Suomen Cup koostui viidestä osakilpailusta, joista lopputuloksena Lappi saalisti neljännen sijan.

Lappi saavutti kaudella myös ensimmäisen henkilökohtaisen kilpailuvoiton.  Joukkuefinaalissa nuorukainen ajoi virolaisen Karl Johannes Lattikin kanssa ja pari yltikin hienosti SM-hopealle. Kultamitalitkin jäivät vain parin pisteen päähän.

Suomeen on saapumassa 250-kuutioisia speedway-pyöriä, jotka ovat niin sanotusti väliaskel kohti vielä isompia pyöriä. Lappi on jo hankkinut oman pyöränsä Mustosen veljeksiltä tulevia kilpailuja silmällä pitäen.

Kaluston kasvaessa Lappi jatkaa myös minispeedwayn parissa, mikä luo monipuoliset harjoittelumahdollisuudet ja pohjan kehitykselle. Lapin ensi kauden tavoite on päästä mitaleille ja käydä ajamassa joitakin 250-kuutioisten kilpailuja ulkomailla, sillä Suomessa luokassa ei kilpailla tällä hetkellä ollenkaan.

Varkaus Racing Team on tehnyt todella esimerkillistä työtä nuorisotyön suhteen. Viime kesänä järjestetty Vekara Varkaus -viikko keräsi speedway-radalle nuoria kuljettajia melkein ruuhkaksi asti. Kaiken kaikkiaan lajiin kävi tutustumassa melkein 170 nuorta. Näin ollen myös Lappi saanee kilpakumppaneita tulevaiduusessa.


Minispeedwaypyörissä käytetään 80 cm³ koneita. Myös 150 cm³ nelitahtikoneet ovat tekemässä tuloaan. Minispeedwaytä ajetaan Suomessa Suomen Cupissa. Laji on tarkoitettu 10-15-vuotiaille ja sitä ajetaan hiekkapintaisilla speedway-radoilla, radan pituudet 150-180 metriä.

Viljam Lappi
Kerho: Varkaus Racing Team, VRT
Ikä: 13 vuotta
Laji: Minispeedway
Mekaanikko: Jarkko Lappi
Esikuvat: Appe ja Jesse Mustonen, Tai Woffinden (vuoden 2015 speedwayn maailmanmestari)

Tietoja minispeedwaystä:
Pyörän moottori: 80-kuutioinen, myös 150-kuutioiset nelitahdit tulossa
Sarjan nimi: Suomi Cup
Kuljettajien ikä: 10-15 vuotta
Radan pinta: hiekka
Radan pituus: 150-180 metriä

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Speedway