Jäärata 14.02.2017

Vastahakoisesti A-luokkaan noussut maailmanmestari mukaan Kuopion jääradan SM-kisaan

Kirsi Kainulainen kisaa nyt ensimmäistä kertaa jääradan SM-sarjan A-luokassa. Kuva: Kaisa Kaartinen

Sivuvaunuluokan viime vuoden maailmanmestari Kirsi Kainulainen osallistuu tulevan viikonlopun Kuopion jääradan SM-osakilpailuun. Viime vuonna B-luokassa kisannut nainen nostettiin täksi vuodeksi A-luokkaan, joten vastassa on koko suomalaisen jääradan tähtikaarti.

Kuopio isännöi tulevana sunnuntaina jääradan SM-sarjan kauden toista osakilpailua. Vakikaartin lisäksi viivalle asettuu myös ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan maailmanmestari Kirsi Kainulainen, joka kisaa nyt ensimmäistä kertaa A-luokassa.

– A-luokkaan en itse tahtonut, vaan anomuksesta huolimatta minut “jätettiin” A:han, mutta säännöt on sääntöjä, toteaa Kainulainen, joka on B-luokassa saavutetun menestyksen myötä nostettu jo aiemmin kolmeen kertaan A-luokkaan, mutta on tätä vuotta lukuun ottamatta saanut aina anottua itsensä takaisin B-luokkaan. Nyt nainen saa kuitenkin ensi kertaa vastaansa jääradan Suomen huiput.

– Tavoitteena on, että voisi ajaa kilpaa jonkun kanssa, eikä pojat heti startissa jättäisi minua porukasta, Open A -luokassa kisaava nainen naurahtaa.

Kirsi Kainulainen ja Mikko Huttunen käyttävät samaa moottoripyörää tulevissa SM-kilpailuissa. Kuva: Ari Karhunen

Kainulainen tunnetaan parhaiten naisena, joka kirjoitti nimensä historian kirjoihin viime vuonna, kun hänestä tuli ensimmäinen avoimen moottoripyöräluokan maailmanmestaruuden saavuttanut nainen voitettuaan Pekka Päivärinnan sivuvaunumatkustajana MM-kultaa. Kainulaisella on kuitenkin taustallaan myös usean vuoden jääratakokemus.

– 14 vuotta sitten ajoin ensimmäisen virallisen kisan jäällä B-luokassa 250-kuutioisella. Silloin ajettiin Vehmersalmessa, josta on kivat muistot. Kiva lähteä nyt Kuopioon.

Kirsi Kainulaisen vastassa Open A -luokassa tulee olemaan kovia nimiä. Kuva: Ari Karhunen

Tulevan sunnuntain Kuopion osakilpailun lisäksi Iisalmen kasvatti nähtäneen myös muissakin loppukauden jääkoitoksissa.

– Ajan näillä näkymin Kuopion ja Oriveden kisan sekä kotikilpailut, eli Ylä-Savon Moottorikerhon maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Vieremällä järjestämät osakilpailut. Katsotaan sitten vielä kauden päätöksen, Konneveden osakilpailun suhteen miten on aikaa.

Kainulainen jakaa kisakalustonsa veteraaniluokassa kisaavan Mikko Huttusen kanssa.

– Iso kiitos Mikolle, että antoi mulle pyöränsä ajoon. Honda on viimeisen päälle hyvä, siitä ei ainakaan tulos ole kiinni. 450-kuutioinen on tosin mulle jo aika raskas vietävä jäälle, kun tulee uraa, lunta ja vauhtiakin paikka paikoin ihan hyvin. Välillä tulee mieleen, että ajan kuin tytöt, mutta Mikko on saanut tehtyä pyörästä kyllä hyvän. Ei ihan heti tarvitse olla ohentamassa, vasta muutaman kierroksen jälkeen. Ja pyörän rungot on mennyt kehityksessä eteenpäin, että ei ole sellainen leveä pöliskö mitä isompi mylly. Mutta Mikko kuuluisi kyllä sinne A-luokkaan ennemmin kun minä, Kainulainen naurahtaa.

Mikko Huttunen kilpailee veteraaniluokassa. Kuva: Ari Karhunen

Jääratakauden ohessa Kainulainen valmistautuu yhdessä Pekka Päivärinnan kanssa Ranskan Le Mansista 15. huhtikuuta starttaavaan ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan MM-kauteen.

– Uusi pyörä tulee sivareihin kokonaan ja se on karkeasti valmis. Kotiläksyksi jäi muun muassa sähköjen laitto, pakoputken tekoa ja pieniä nippelihommia, jotka ottavat oman aikansa. Huomenna keskiviikkona Pekka tulee pyörän kanssa kotiin Sveitsistä. Runko on LCR niin kuin ennenkin, mutta kokonaan uusi ja moottorimerkki vaihtui Bemarista 600cc Honda CBR RR -malliin.

Jääradan SM-kalenteri 2017

11.02.2017 Seinäjoki
19.02.2017 Kuopio
26.02.2017 Orivesi
04.03.2017 Vieremä, Palosenjärvi
05.03.2017 Vieremä, Vuorisjärvi
12.03.2017 Konnevesi

Ratamoottoripyöräilyn MM-kalenteri 2017

15.04.2017 Le Mans, Ranska
20.-21.05.2017 Oschersleben, Saksa
17.-18.06.2017 Pannoniaring, Unkari
06.08.2017 Assen, Hollanti
09.-10.09.2017 Grobnik, Kroatia

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Seinäjoen jääradan SM-avaus tarjosi moottoripyöräurheilu parhaimmillaan

Jääradan SM-avauksessa tutut nimet kärjessä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jäärata