Ralli 04.05.2017

Torstaina menehtynyt rallilegenda Timo Mäkinen oli todellinen suomalaisen rallin uranuurtaja

Timo Makinen - suomalaisen ralliautoilun Grand Old Man. Kuva: Marko Mäkinen

18. maaliskuuta vuonna 1938 syntynyt rallilegenda Timo Mäkinen menehtyi torstaiaamuna 79-vuotiaana.

4.5.2017 menehtynyt Timo Mäkinen oli todellinen suomalaisen ralliurheilun uranuurtaja. Voitettuaan Monte Carlo -rallin vuonna 1965, Mäkinen paitsi ajoi Suomen kansainvälisen moottoriurheilun parrasvaloihin, hän sai myös nimityksen The Flying Finn – lentävä suomalainen. Nimeä on sittemmin käytetty useista eri suomalaisurheilijoista eri moottoriurheilulajeissa.

Mäkinen oli ensimmäinen suomalainen, joka voitti rallin MM-sarjan osakilpailun, kun hän vei nimiinsä vuoden 1973 Jyväskylän MM-rallin. Mies muistetaan kuitenkin erityisesti vuoden 1967 Jyväskylän Suurajon legendaarisesta suorituksesta, kun hän ajoi Mininsä konepelti pystyssä sivuikkunasta tihrustaen Ouninpohjan EK:n kolmanneksi nopeimman ajan voittaen koko kilpailun. Kaiken kaikkiaan Mäkinen voitti Jyväskylän suurajot neljästi. Vuosien 1967 ja 1973 lisäksi hän nousi korkeimmalle korokkeelle myös vuosina 1965 ja 1966.

Timo Mäkinen oli ensimmäisiä moottoriurheilijoitamme, joita alettiin kutsua nimellä Flying Finn. Kuva: Marko Mäkinen

Minin aikakauden jälkeen Mäkinen loisti Ford Escortin puikoissa. Hän voitti Iso-Britanniassa ajettavan MM-sarjan RAC-rallin kolmesti peräkkäin vuosina 1973-1975.

Helsingissä syntynyt mies ehti saavuttaa uransa aikana kolme rallin Suomen mestaruutta ja neljä himmeämpää SM-mitalia.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli