Ralli 24.04.2017

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja kisafaktat Argentiinan MM-rallista

Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Rallin MM-sarjan kausi 2017 on alkanut historiallisesti: neljä kilpailua, neljä voittajaa, neljästä eri tiimistä. Suomalaisittain herkkua päästiin nauttimaan Ruotsin lumilla Toyotan Jari-Matti Latvalan valloitettua naapurimaan MM-rallin. Tasaiset kilpailut ja leveä kärkikaarti ovat tuoneet jännittäviä mausteita lajin korkeimpaan sarjatasoon ja yllätysvalmis meno jatkunee myös vappuviikonloppuna ajettavassa kauden viidennessä osakilpailussa, Argentiinan MM-rallissa.

MM-taisto käy kuumana ja selvää on, että sarjaa johtava ranskalainen Sebastien Ogier (88 pistettä) on intensiivisen jahdin kohteena, kun takana tulijat pyrkivät valtaamaan pistejohdon itselleen. Meksikossa neljänneksi ajanut Latvala onnistui lisäksi saalistamaan täydet pisteet rallin päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta. Näin ollen Latvala (75 pistettä) on nyt pisteissä toisena, vain 13 pistettä Ogieria perässä. Sen jälkeen haarukka hajoaakin aavistuksen ammolleen, sillä Belgian Thierry Neuville on kolmantena 54 pisteellä ja Viron Ott Tänak neljäntenä 48 pisteellä.

Latvalan lisäksi suomalaisista Argentiinan aroja lähtee kesyttämään niin ikään Toyota Yaris WRC -autolla ajava Juho Hänninen, joka on ollut epäonninen kauden alun kilpailuissa. Hännisellä on kuitenkin hyvät muistot Argentiinasta, sillä hän voitti vuonna 2010 järjestetyn Intercontinental Rally Challenge -osakilpailun. Myös Latvala on ollut aiemmin voittokannassa Argentiinassa, kun hän oli koko joukon paras MM-sarjan osakilpailussa vuonna 2014.

Jari-Matti Latvala. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRC

– Olen aina tykännyt Argentiinan MM-rallista. Meillä on täältä voitto aikaisemmilta vuosilta ja myös viime vuonna johdimme kilpailua ennen kuin meille tuli ongelmia ja ajoimme ulos lauantaina. Ensimmäiset kaksi päivää ovat nopeavauhtisia, mutta viimeisenä päivänä on sitten hitaampaa ja teknisempää. Samalla reitti on todella mutkaista ja sääolosuhteet voivat olla todella haastavat. Erityisesti sumu vaikeuttaa ajamista. Vaikka tiet ovat pehmeitä ja hiekkaisia, niin niillä on yleensä hyvä pito ja olen pyrkinyt tekemään työtä erityisesti tasauspyörästön kanssa. Se osa-alue ei toiminut ihan parhaalla mahdollisella tavalla Meksikossa, joten halusin kehittää nimenomaan sitä Argentiinaa varten ja meillä on nyt siihen hyviä ratkaisuja.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen (oik) ja Kaj Lindström. Kuva: Toyota Gazoo Racing

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #11, Toyota Gazoo Racing WRC

– Minulla on hyviä muistoja Argentiinasta, joten odotan innolla että pääsen taas ajamaan siellä monen vuoden jälkeen, sillä se on yksi suosikkisoraralleistani. Erikoiskokeiden lisäksi fanit ovat aivan loistavia, ja heillä riittää intohimoa lajia kohtaan jopa siirtymillä. Sää on tietysti iso asia, sillä Argentiinassa melkein mikä vain on sen puolesta mahdollista. Sään muutokset ovat siinäkin mielessä hankalia, että jos olosuhteet muuttuvat paljon nuotituksen jälkeen, niin se voi tuoda mukanaan vaikeuksia. Joka tapauksessa meillä on nyt säädöt valmiina kisaan, ja lähinnä jos on todella mutaista, niin voimme tehdä autosta hieman pehmeämmän, mutta muuten emme tee isoja muutoksia. Tapahtui mitä tahansa, niin on tärkeää ajaa mahdollisimman luonnollisesti ilman turhia paineita.

Lähde: Toyota Gazoo Racing

Argentiinan MM-ralli 2017: Sorateiden sankareilla monivivahteinen kilpailu edessä

On aika suunnata katseet ja mikä ettei suomalaiset lantionliikkeet Latinalaisen Amerikan sykkeseen ja kuumien rytmien katveeseen. Rallin MM-sarja palaa jälleen soralle Korsikan asfaltin jälkeen, kun edessä on kauden viides osakilpailu Argentiinassa, jonka reitti tarjoaa tänä vuonna sekoituksen vauhdikkaita, kivisiä ja pehmeitä, melkeinpä rantahiekalla ajettavia erikoiskokeita. Rengasvalinnat ja seosten kesto noussevat jälleen arvoon arvaamattomaan.

Rallin keskuksena toimii Villa Carlos Paz, joka on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Cordoban kaupungista, jossa ralli lyödään tulille torstaina 27.4. yleisöerikoiskokeen merkeissä. Yötauon jälkeen jatketaan ensimmäisellä kunnon ajopäivällä. Perjantaina edessä onkin kahdeksan erikoiskoetta ja yli 140 EK-kilometriä. Perjantai keskittyy pääosin Santa Rosa de Calamuchitan laaksoon.

Lauantaina jatketaan vielä astetta vauhdikkaampien erikoiskokeiden parissa. Kuljettajien vauhti mitataan tuona päivänä yhteensä kuudella erikoiskokeella. Lauantai vaelletaan niin ikään laaksossa, tällä kertaa se kantaa nimeä Punilla. Lauantai on rallin päivistä pisin ja hengähdyslupa annetaan vasta illalla, kun tasan 160 kilometriä on takana.

Sunnuntai tarjoilee kilpailun päätteeksi kolme erikoiskoetta, mutta nyt sisältö korvaa taatusti määrän. Edessä on nimittäin kahteen kertaan ajettava, yksi sarjan legendaarisimmista erikoiskokeista: El Condor. Reilut 16 kilometriä pitkä erikoiskoe myös päättää tämän vuoden Argentiinan MM-rallin ja toimii samalla lisäpisteitä tarjoavana Power Stage -erikoiskokeena.

Suomalaisista voittoa Argentiinassa on juhlinut peräti seitsemän eri kuljettajaa. Ensimmäisen kerran sinivalkoiset värit nousivat korkeimmalle korokkeelle vuonna 1983 Hannu Mikkolan voiton myötä. 1985 Timo Salonen valloitti puolestaan kilpailun. Seuraavia voittoja odoteltiinkin sitten 1990-luvun alkuun, kun Juha Kankkunen onnistui -93 olemaan rallin nopein.

Muutaman välivuoden jälkeen Tommi Mäkinen voittikin sitten rallin kolme kertaa peräkkäin vuosina 1996-1998. Kankkunen oli puolestaan nopein taas 1999. 2000-luvulla Marcus Grönholm (2003) ja Jari-Matti Latvala (2014) ovat voittaneen niin ikään rallin MM-sarjaan kuuluneen Argentiinan osakilpailun. Lisäksi Juho Hänniselläkin on rallista voitto taskussa vuodelta 2010, jolloin kilpailu oli osa Intercontinental Rally Challenge -sarjaa.

Muistatko tämän: Timo Salonen Argentiinan ylivoimainen valtias 1985

Timo Salonen (oik.) on yksi legendaarisista Flying Finn -kuljettajista. Vasemmalla kartanlukijalegenda Seppo Harjanne. Kuva: Marko Mäkinen

Timo ”Löysä” Salosen voitto Argentiinan rallissa Peugeotilla 1985 oli kovemman luokan suoritus, jota kelpaa muistella myös Suomi 100 -hengessä. Salonen starttasi ralliin MM-sarjan kärkikuskina ja johti hermoja raastavan kilpailun miltei alusta loppuun. Ari Vatasen raju ulosajo heti toisella erikoiskokeella väritti dramaattisesti mittelöä jo alkukilometreistä. Argentiinan MM-ralli 1985 oli vielä B-ryhmäläisten autojen kulta-aikaa, ennen kuin ne kiellettiin seuraavana vuonna Henri Toivosen onnettomuuden johdosta.

– Peugeotin ralliautohan oli silloin niin sanotusti “car for men, not for boys”. Se oli hurja laite, jossa oli 500 heppaa tehoja kevyessä autossa, Salonen muistelee.

Salosta ajoi koko kisan takaa Stiq Blomqvist Audi Quattron uudella, siivekkäällä versiolla, josta löytyi huippunopeutta 25-30 kmh enemmän kuin Peugeotista. Lopulta Blomqvistilta hajosi kone ja Salonen sai ajaa ylivoimaiseen voittoon, joka jo antoi MM-sarjassa tukevan johdon. Suomalaisesta tuli sittemmin myös MM-sarjan mestari.

Yhdenkäden rennosta ohjauksestaan tunnettu ”Löysä” lopetti aktiiviuransa 1990-luvun alkupuolella, mutta veri vetää kilpa-auton rattiin edelleen.

– Ajan yhden tai kaksi kilpailua vuodessa. Enemmän se nykyään on hauskanpitoa, vaikka siellä vanhojen kavereiden kesken vedetäänkin verenmaku suussa. Nyt olen taas kesällä heinäkuussa menossa ajamaan Eiffel-rallia, joka kisataan Saksassa ja Ranskassa. Siellä pääsee nautiskelemaan vanhoilla kunnon B-ryhmäläisillä ja väkeä on aivan valtavasti.

Kilpailun kotisivuille tästä.
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä.
Kilpailun reittiaikatauluun tästä.

Erikoiskokeiden määrä: 18
Erikoiskoekilometrejä: 357,59 km
Kilpailun kokonaispituus: 1417,98 km

Teksti: Neste Ralli / Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli