Ralli 27.06.2016

Suomalaisten ennakkotunnelmat ja faktat Puolan MM-rallista

Jari-Matti Latvalalla ja kumppaneilla on edessä enää Puolan MM-osakilpailu ennen kotinäyttämöä Neste Rallia. Kuva: McKlein

Rallin MM-sarja jatkuu tänä viikonloppuna maailman vanhimpiin ralleihin lukeutuvalla Puolan osakilpailulla. Erittäin nopeilla sorateillä ajettava Puolan MM-ralli käynnistyy torstai-iltana kaksintaistelulla Mikolajkin yleisöerikoiskokeella.

Puolan osakilpailussa lähtöviivalla nähdään jopa viisi suomalaista kuljettajaa. Edellisessä osakilpailussa Italiassa toiseksi sijoittuneet Volkswagen Motorsportin Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila tavoittelevat Puolassa kuninkuusluokan voittoa Volkswagen Polo R WRC:llä.

WRC2 -luokassa tahtipuikkoa heiluttavat nuoret lahjakkuudet Teemu Suninen ja Esapekka Lappi. Teemu Suninen otti kartturinsa Mikko Markkulan kanssa kauden toisen voittonsa edellisessä osakilpailussa Italiassa. Helpolla voitto ei tullut, kun luokan johdossa olleelta Suniselta puhkesi rengas perjantaina. Nuori lupaus ei kuitenkaan luovuttanut, vaan nousi takaisin luokkansa kärkeen. Suninen lähtee tavoittelemaan WRC2-luokan kärkisijoja myös Puolasta.

Skoda Motorsportin tehdastiimissä ajavan Esapekka Lapin edellinen osakilpailu Italiassa ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Vauhdillisesti Lappi oli kovassa vedossa, mutta valitettavasti hän joutui lauantaina keskeyttämään johtopaikalta tukivarren pultin katkettua. Puolaan Lappi lähteekin kartturinsa Janne Fermin kanssa hakemaan revanssia.

Max Vatanen nähdään myös viivalla, kun Drive Dmack Fiesta Trophyn toinen osakilpailu ajetaan Puolan MM-rallin yhteydessä. Trophyn edellisessä osakilpailussa, Portugalissa, Vatanen sijoittui hienosti toiseksi.

SM-sarjasta tuttu nuori Taisko Lario starttaa Peugeot 208 R2 –autolla ensimmäiseen MM-osakilpailuunsa ulkomailla. Aivan ensimmäinen ulkomaankisa ei Puolan ralli kuitenkaan Lariolle ole; hän ajaa tämän kauden Ranskassa Peugeot 208 Rally Cupia ja voitti viime vuonna Pohjoismaissa ja Baltiassa ajettavan, nuorille suunnatun NEZ-sarjan.

Jari-Matti Latvala Kuva: Volkswagen Motorsport

Jari-Matti Latvala Kuva: Volkswagen Motorsport

Jari-Matti Latvala, WRC, Volkswagen Polo R WRC #2, Volkswagen Motorsport

“Puolan MM-ralli muistuttaa mielestäni hieman Neste Rallia. Keskinopeudet molemmissa kilpailuissa nousevat suuriksi ja ne ovatkin vuoden nopeimmat rallit. Eroja Suomeen ovat Puolan hieman pehmeämmät tiet ja avoimemmat maastot, puut eivät ole kiinni tiessä ja peltoja on paljon. Yleensä tunnen oloni kotoisaksi nopeilla teillä, joihin ajotyylini sopii.”

“Tällä kertaa suuresta lähtönumerosta ei ole niin suurta hyötyä kuin muissa ralleissa, joissa pito on tärkeämmässä roolissa. Viime vuosina minulla on ollut Puolassa vaikeuksia löytää hyvä vauhti heti kisan alusta lähtien. Nyt haluan korjata tämän ja päästä enimmäistä kertaa Puolassa podiumille. Italiassa saavutettu toinen sija antoi uutta itseluottamusta. Nyt kerätään lisää pisteitä kuljettajien mestaruustaistoa varten, mutta kilpailu on toki kovaa.”

Lähde ja kuva: Volkswagen Motorsport

Teemu Suninen Kuva: Timo Anis

Teemu Suninen Kuva: Timo Anis

Teemu Suninen, WRC2, Skoda Fabia R5 #36, Team Oreca

“Tavoitteena Puolassa on näyttää osaamista, eli ajaa kovaa ja fiksusti. Suurin piirtein samaa tulosta lähdetään tavoittelemaan kuin Sardiniassa eli voittoa. Hampaat irvessä en kisasta kuitenkaan lähde voittoa puristamaan, mutta tottakai parhaani yritän ja voitosta haluan ajaa. Tällä hetkellä minulla on aika hyvät mahdollisuudet taistella WRC2-luokan mestaruudesta, joten kokonaistilannetta täytyy myös miettiä eli tärkeintä on varmistaa hyvä pistepotti kisasta.”

”Puolan ralli on MM-sarjan nopein kilpailu, siellä täytyy mennä ns. pienellä riskillä koko ajan. Kivet ja puut eivät ole ihan tiessä kiinni ja välillä ajetaan peltoteillä, joissa ei ole syviä ojia. Eli tiestön puolesta saa rallissa olla yrkkä päällä.”

Esapekka Lappi, WRC2, Skoda Fabia R5 #41, Skoda Motorsport

“Näytimme potentiaalimme Sardiniassa muutamilla EK-pohja-ajoilla, mutta valitettavasti lauantaisen keskeytyksen takia yleiskilpailutuloksemme jäi vaatimattomaksi. Puolan supernopeat tiet muistuttavat minua Suomesta ja Puolan MM-ralli tuntuukin melkein kotikisalta. Haluamme ehdottomasti päästä taistelemaan voitosta.”

Lähde: Skoda Motorsport

Max Vatanen, DDFT, Ford Fiesta R2T #102, Max Vatanen

”Edellinen osakilpailumme Portugali oli kova ralli meille – autossa oli ongelmia bensanpaineen kanssa, minkä takia se myös sammuili pätkillä. Siinä menivät harmillisesti mahdollisuudet voittoon, mutta toinen sija oli toki kohtalainen suoritus näillä eväillä. ”

”Puolassa aion antaa kaikkeni ja voittoahan me lähdemme tavoittelemaan eli maksimipisteitä sarjaa varten. Auto on Portugalin jäljiltä korjattu ja hyvillä mielin lähden kisaan.”

”Tiet Puolassa ovat hyvin nopeita, vähän kuin Suomessakin, tosin vähemmän vuoristoratamaisia. Puolan ralli sopii hyvin ajotyylini ja luvassa on varmasti hieno kisa.”

Taisko Lario, RC4, Peugeot 208 R2 #84, Taisko Lario

”Tällä kaudella ajan SM-sarjaa Suomessa ja Peugeot 208 Rally Cup –sarjaa Ranskassa. Lisäksi tarkoituksena olisi osallistua muutamaan MM-osakilpailuun, Puolan MM-ralliin ja Neste ralliin, mikäli auto vaan on Puolan jälkeen nipussa.”

”Tämä on ensimmäinen MM-tason ralli ulkomailla minulle. Puolassa tiet ovat erittäin kovavauhtisia ja paikka paikoin myös aika pehmeitä. Lähden tavoittelemaan rallista hyvää tulosta, mutta pitkässä kisassa voi kaikennäköistä sattua ja tapahtua. Taso kilpailussa on kova, kun mukana ovat muun muassa Drive Dmack Fiesta Trophyn kuljettajat ja Opelin tehdaskuski Marijan Griebel.”

”Autolleni on tehty täyshuolto ja olen päässyt hyvin ajamaan kisakilometrejä tänä kesänä. Puolan MM-rallia varten kävin ajamassa myös Harjurallin Virossa, siellä kun on hieman enemmän Puolaa muistuttavat tiet kuin Suomessa. Kilpailujen ohessa on tehty nuottia, joten hyvällä fiiliksellä Puolan MM-ralliin pääsee lähtemään.”

– – –

Puolan MM-ralli 2016

Kilpailijapareja odottaa Puolassa 21 nopeaa sorapätkää. Kauden seitsemännen rallin kilpailukeskus sijaitsee Hotelli Golebiewskissä, aivan huoltoalueen tuntumassa, Mikolajkin kaupungissa. Kilpailureitti, josta 33% on uutta viime vuoteen verrattuna, kulkee viehättävissä Mazurian järvimaisemissa.

Reittiin tutustumisen kilpailijat suorittavat tiistain ja keskiviikon aikana. Torstaina alkaa tapahtua; aamulla kilpailijat ajavat lyhyen testierikoiskokeen Lubiewossa. Iltapäivällä kello 16 alkavat lähtöseremoniat Mikolajkin keskustassa ja päivän ainoa erikoiskoe, Mikolajki Arena 1, käynnistyy illalla klo 19.08.

Perjantain reitillä on 4 erilaista pätkää, jotka ajetaan kahteen kertaan. Näiden lisäksi illalla ajetaan vielä yleisöerikoiskoe Mikolajki Arena 2. Erikoiskoekilometrejä perjantaina kertyy yhteensä 119,42.

Lauantai on rallin haastavimpia päiviä; kilpailijaparit ajavat päivän erikoiskokeet (7 kpl) ilman päivähuoltoa. Reitti suuntaa lauantaina pohjoiseen, lähelle Venäjän rajaa, missä ajetaan yhteensä 6 erikoiskoetta. Illalla ennen huoltoa kilpailijat ottavat vielä mittaa toisistaan SSS Mikolajki Arena 3:lla. Lauantain yhteen laskettu erikoiskoekilometrimäärä on 124,58.

Sunnuntaille ajettavaa jää neljän erikoiskokeen verran, EK-kilometrilukeman ollessa 59,60. Sunnuntaina ajetaan kahteen kertaan 21,25 kilometrinen Baranowo sekä Sady, jolla mittaa on 8,55 km. Power Stagena toimii kilpailun viimeinen pätkä Sady 2, jossa on jaossa lisäpisteitä kolmelle ensimmäiselle.

Tarkempi reittiaikataulu kilpailun omalta sivulta tästä. 

Kilpailuun ilmoittautuneiden lista: PDF-tiedosto kilpailun omalta sivulta.

Kilpailun kokonaispituus: 1253,29 km
Erikoiskoekilometrejä: 306,10 km  (24,4 %)
Erikoiskokeiden määrä: 21

LISÄTIETOJA
Sarjan sivu (jossa mm. englanninkielinen ralliradio ja online-tulokset): wrc.com
FIA:n MM-rallisarjan verkkosivu
Rally Poland – kilpailun oma verkkosivu

TILASTOT
MM-pisteet

SOSIAALINEN MEDIA
Twitter: @OfficialWRC, @rallyrajdpolski
Facebook: facebook.com/rajdpolski

MM-RALLI SUOMEN TELEVISIOSSA
Suomessa MM-rallin televisioi Nelonen Pro.
Televisioaikataulut löydät tästä.

Teksti: Neste Ralli – Mediapalvelut

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli