17.06.2016

PROMOOTTORI JANI BACKMANIN BLOGI: NESTE RALLI ON JO OVELLA

Kuvat:Mika Mäki AKK Sports Oy

Pääsin työstämään tämän vuoden Neste Rallia todenteolla helmikuun alusta, kun siirryin kymmenen vuoden työrupeaman jälkeen AKK:n lajiliitosta sen markkinointiyhtiöön, AKK Sportsiin, Neste Rallin promoottorin rooliin. Muutos oli mieluisa, ja kevät ja alkukesä ovat olleet oikeastaan aika pitkälle sellainen rytminmuutos mitä osasin odottaakin. Ehkä se on yllättänyt itseni vähän jopa positiivisesti! Työn aloitus alle kuusi kuukautta ennen varsinaista h-hetkeä, yhden Pohjoismaiden suurimman vuosittaisen yleisötapahtuman alkua, on kuitenkin aika lyhyt aika. Mutta onneksi suuret palikat olivat jo pitkälti asetettu paikoilleen ammattitaitoisen reitti- ja kilpailuteknisen tiimin, sekä markkinointi- ja viestintätiimin toimesta. Sekä tietenkin edeltäjäni Tiina Lehmosen ansiosta, joka oli mukana pyöräyttämässä valtavalla kokemuksellaan yli 20 MM-rallia Keski-Suomessa.

Kuvat: Markus Mäki AKK Sports oy

Kuvat: Markus Mäki AKK Sports oy

Moni onkin kysynyt että onko rallitapahtuman tekeminen todella ympärivuotista hommaa. Alkutaipaleen aikana on kristallisoitunut monia asioita, joiden pitää olla valmiina jo edeltävänä syksynä; kevät ja kesä kun ovat sitä varsinaista toteutusvaihetta. Esimerkiksi tuleva reitti pitää olla vuosittain tammikuussa FIA:lla hyväksyttävänä ja se pitää luonnollisesti valmistella ennen sitä. Paljoa ei siis syksyllä tapahtuman jälkeen ole luppoaikaa. Tälle vuodelle olen pyrkinyt organisoimaan ja resursoimaan tekeviä ja osaavia käsiä mahdollisimman kattavasti, jotta jokainen sektori pystyisi keskittymään mahdollisimman hyvin omaan tonttiinsa itse tapahtuman aikana sen läpiviennissä. Pakollista ”säätöä” kun tapahtuman tekemisen luonteeseen joka tapauksessa kuuluu viime metreillä. Samalla suunnitelmia peilataan koko ajan ensi vuoteen Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen jota perinteikäs Sorateiden Grand Prix tulee juhlistamaan omalla tavallaan.

Tämän kesän rallitapahtuma tarjoaa timanttisen kilpailun lisäksi jälleen tukun oheistapahtumia ja elämyksiä. Rallin virallinen aloitus on tällä kertaa jo keskiviikkona Suolahdella Valtran tehtaalla, jossa WRC-kuljettajat pääsevät ottamaan toisestaan mittaa hieman tehokkaampien menopelien, traktoreiden puikoissa. Tilaisuudessa on paljon myös muuta nähtävää, kuten Flying Finn 100 kartingnäytösajo ja JYP:n tossulätkäturnaus. Paikalle Suolahteen, suoraan tehdasalueen ytimeen, pääsee helposti esimerkiksi Jyväskylän Matkakeskuksesta tarkoitusta varten valjastetulla höyryjunalla. Jyväskylän Harjun legendaarinen kaupunkierikoiskoe ajetaan torstaina ja perjantaina. Rallifanien kannattaa tänä vuonna todella tulla paikalle, sillä koettavana on muutaman muun näytösajon lisäksi todella harvinaista herkkua. Kunnioitamme Henri Toivosen lyhyeksi jäänyttä, mutta menestyksekästä MM-ralliuraa tuomalla paikalle Henkan autenttisen Lancia S4:n, RAC-rallin voittaja-auton. Mielenkiintoista nähdä ja kuulla miltä legendaarinen B-ryhmän tykki vaikuttaa reitillä verrattuna nykyisiin WRC-autoihin!

Reitin varrella tarjoamme katsojille muutamia palveluiltaan parannettuja maksuttomia katselualueita, ns. Ralliareenoita. Surkeen ja Saalahden erikoiskokeilta löytyviltä, Moksi Ralliareenalta ja Neste Futura –katselualueelta, on lupa odottaa erikoisohjelmaa sekä tulospalvelut juontajineen. Muun muassa näille erikoiskokeille järjestämme bussikuljetukset Jyväskylän Matkakeskukselta. Paviljongin oheistapahtumanostoista mainittakoon eMotorsportpelimaailma, Flying Finn 100 kartingrata sekä SuperParkaktiviteettialue, tietenkään Rally Zone musiikkifestareita unohtamatta. Vilinää ja vilskettä löytyy takuuvarmasti kaiken ikäisille. Katsojia tullaan palvelemaan tämä vuonna perinteisen Tuulilasin katsojaoppaan lisäksi uudella Neste Rally Finland App –mobiilisovelluksella, joka on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista.

Kuvat: Mika Mäki AKK Sports oy

Kuvat: Mika Mäki AKK Sports oy

Rallin kilpailulliset menestysodotukset on itselläni tapissaan. Yleinen ilmapiiri suomalaisen rallimenestyksen suhteen on viime vuosina ollut hieman mollivoittoinen. Laput silmiltä ja lappu lattiaan, rallikansa! Suomi ottaa tänä vuonna kolmoisvoiton Jyväskyläs. Jari-Matti Latvala lähtee nälkäisenä puolustamaan viimevuotista WRC:n voittoa. Esapekka Lappi ja Teemu Suninen ajavat takuuvarmasti WCR2-luokan voitosta. WRC3/JWRC-luokkaan viivalle hiipii todellinen villi kortti; juuri valittu Tulevaisuuden Tähti -junnuprojektin tämän vuoden lähettiläs Juuso Nordgren.

Tämän vuoden Neste Ralli ei jätä ketään kylmäksi, paitsi sen joka jää kotiin…

Jani Backman

AKK-Motorsport ry:n toimitusjohtajana pitkään toiminut Jani Backman nimitettiin tänä vuonna Neste Rallin promoottoriksi. Backmanilla on monivuotinen tausta moottoriurheiluvaikuttajana ja –kilpailijana.

Tutustu kirjoittajaan